A Bach terápia elmélete szerint minden betegség a test-lélek-tudat hármasának megbomlása miatt alakul ki. Eredete az 1930-as évekre vezethető vissza, amikor is Edward Bach, angol orvos saját tapasztalatai révén úgy találta, a virágok gyógyító erővel bírnak. A terápiához megfelelő virág kiválasztása során pedig mindig az egyén személyiség típusát és lelki állapotát vette figyelembe.

Alkalmazása ma is nagy népszerűségnek örvend, hiszen az összesen 38 féle virágesszencia között minden gyerek és felnőtt megtalálhatja a neki valót. A cseppek kiválasztásához és alkalmazásához nem szükséges speciális tudás, emellett mellékhatásokat sem okoz. Mindegyik esszencia az adott virág kivonatát és alkoholt tartalmaz. Más összetevő vagy hatóanyag nincs bennük. Nyelv alá cseppentve vagy folyadékban oldva fogyasztandók. 

Az öngyógyítás ezen formája a mindennapi életben fellépő gondok ellenszere is lehet. A cseppekben lévő természet adta információ segít visszaállítani az egyén egységes, harmonikus állapotát.