Egyre többen vannak azok a munkavállalók, akik kifejezetten olyan állásokat keresnek, ahol biztosított legalább heti néhány napban a távoli munkavégzés lehetősége. 

Ehhez az új elváráshoz a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell, hiszen a távmunka lehetőségével vonzóbbá tehetik az állásajánlatokat, így több jelentkezőre számíthatnak. Annyi bizonyos, hogy a cégeken is múlik, hogy a távmunka áldás vagy átok lesz-e végül. Olyan munkaszervezésre, folyamatszervezésre van szükség, amely működőképes úgy is, ha a munkatársak fizikailag kevesebbet találkoznak. Sok múlik a vezetői kompetenciákon is, hiszen másképpen lehet motiválni a csapatot, ha otthonról dolgoznak, mint amikor lehetőség van a személyes interakcióra az irodában. Bizonyos vezetők szerint a motivációt, elkötelezettséget nehezebb fenntartani távmunka esetén, illetve nehezebb is a munkavégzés feletti kontroll, kevésbé látható, hogyan dolgoznak a munkatársak.

A rugalmas foglalkoztatás bevezetése tehát sok kihívással jár, de muszáj lépést tartani a megváltozott munkavállalói igényekkel.