Mi jut eszünkbe elsőre Angliáról? Jó eséllyel az eső, a köd, a hűvös, sokszor szeles, ám egészen biztosan borongós időjárás. Persze egyre kevésbé van ez így napjainkban, ugyanis az Egyesült Királyságban gyorsabb a felmelegedés, mint a világban ezért egzotikus növények jelentek meg Nagy-Britanniában.

A felmelegedés kihat a természetre, és a térségre jellemző hagyományos növények gyengélkedése része annak a tendenciának, hogy a mediterrán és szubtrópusi növények az utóbbi években virágoznak. Egyes, korábban szobanövénynek gondolt fajták most sikeresen nőnek a szabadban Angliában, miközben a hagyományos brit kerti fajták a túlélésért küzdenek. Az észak-angliai kertek érzik a hatásokat, köztük a Harrogate-ben található Harlow Carr, ahol 2020 óta szubtrópusi a kert. A banánok, különböző dáliák és egyes gyömbérfajok egyre inkább túlélik a telet, és jól érzik magukat az idei hosszú napos időjárásban.

A Met Office Nemzeti Éghajlati Információs Központ vezetője szerint az ember okozta éghajlatváltozás következtében a magasabb hőmérséklet északabbra is jobban érezhető, mint korábban.