A diabétesz mai modern életmódunk révén már népbetegségnek mondható, ezért fontos tudni, hogy milyen faktorok járulnak hozzá a kialakulásához, illetve hogy mit tehetünk megelőzésképpen. Itt természetesen a 2-es típusú szerzett cukorbetegségről beszélünk, nem a veleszületett 1-es típusú változatáról.

Elsősorban életmódbeli és táplálkozási szempontból kell jobban odafigyelnünk magunkra, hogy kivédhessük a rizikót. A legfontosabb, hogy okosan válasszuk meg, mit eszünk: a finomított cukorban gazdag, valamint a fehér liszttel készült élelmiszerek rendkívül megterhelik a szervezet vércukor szintjét, így ezek szénhidrát-bombaként hatnak. Érdemes ezeket kiváltanunk egészségesebb táplálékkal: teljes kiőrlésű pékáruval, saját készítésű 100% gyümölcs- vagy zöldséglével, kevésbé édes élelmiszerekkel

A másik összetevő a stressz elkerülése vagy csökkentése természetes módokon, amivel sokat tehetünk. Említésre méltó, hogy a CBD olaj cukorbetegségre is kezelést nyújt, sőt betegségmegelőző hatását is igazolták.