Március végén tette közzé a Belügyminisztérium a pedagógusok jogállását és munkafeltételeit szabályozó ún. Státusztörvényt, amit ha változatlan formában tervez elfogadni a kormány, akkor legalább 4500 pedagógus felmondására lehet azonnal számítani. A közoktatás helyzete meglehetősen megkérdőjelezhető lesz, ha ez valóban bekövetkezik, de lássunk most itt néhány ötletet azoknak a pedagógusoknak, akik váltani szeretnének, milyen lehetőségeik vannak a munkaerőpiacon.

Nyelvtudással gond nélkül ellátható feladatkör akár otthonról is a call center munka. Egy ügyfélkapcsolati munkatárs havi bruttó 300.000 Ft alapbért kap, ami sok tanáréval egyezik meg, ezen felül cafeteria és egyéb juttatások elérhetők. Különféle adminisztrációs munkakörök multinacionális vállalatoknál, vagy magyar cégeknél is betölthetők pedagógus végzettséggel, ahol jó kommunikációs készségüket és precizitásukat is kamatoztathatják, kb. bruttó 380.000-400.000 Ft-ért.

Matematika végzettséggel különböző adatelemző, vagy akár programozó területeken is el lehet helyezkedni, esetleg némi átképzés elvégzése után. Ez a legjövedelmezőbb terület számukra, itt hiány van jól képzett szakemberekből.