Minden szülő és pedagógus számára fontos, hogy a gyermek zökkenőmentesen vegye az akadályokat az óvoda és iskola átmenet időszakában. Az óvodai élmények és az iskolai kihívások összekapcsolása nem csak egy fontos feladat, hanem egy lehetőség is a gyermek számára, hogy megerősödjön és fejlődjön.

Az óvodai évek alapvetően fontosak egy gyermek fejlődésében. Itt sajátítják el az alapvető szociális készségeket, a csoportban való működést, és kezdik el élesíteni az érzelmi intelligenciájukat. Ezek az alapok nélkülözhetetlenek az iskolai környezethez való alkalmazkodáshoz.

Az óvodában a játék a legfőbb tanulási módszer. Az iskolai tanulási környezetnek is tartalmaznia kellene játékos elemeket, amelyek segítik a gyerekeket az új kihívásokhoz való alkalmazkodásban. A játék segíti a gyermeket abban, hogy jobban megértsen és feldolgozzon új információkat.

A szülőknek aktív szerepet kell vállalniuk ebben az átmeneti időszakban. Fontos, hogy nyitott kommunikációt alakítsanak ki gyermekükkel, hogy megértsék és támogassák őket az átmenet során. A szülői támogatás nélkülözhetetlen a gyermek biztonságérzetének megőrzésében.

Az óvodai és iskolai pedagógusok közötti együttműködés kulcsfontosságú a sikeres átmenet érdekében. Az információk és tapasztalatok megosztása segít a pedagógusoknak jobban megérteni és támogatni a gyermeket az új környezetben.