Nincs könnyű helyzetben, aki ma betéved egy könyvesbolt gyerekeknek szóló részlegére. Akár ajándékba, akár saját részre vásárolnánk könyvet, a bőség zavarba ejtő. 

A gyerekkönyvek általában korcsoport szerint vannak kategorizálva. Ez kiindulásnak jó. A könyvben lévő szöveg hosszúsága miatt fontos, hogy átgondoljuk, a gyerkőc egyedül fogja nézegetni vagy valaki felolvassa számára. Klasszikus mesekönyvekből választhatunk a hagyományos, népmesei stílusú vagy a legmodernebb témájú kötetek közül is. Van esetleg egy különösebb érdeklődési kör vagy divat, ami az apróságot lázban tartja? Pónik, hercegnők, rendőrök vagy lehet egy konkrét mesehős, minden aktuális főszereplőről írtak már. Az interaktívabb élményt kedvelő gyerekeknek a vetítős könyvek és rejtvénykönyvek valók.  A nagyobbak számára vannak például olyan sorozatok is, melyek valós történelmi alakokat és korokat sorakoztatnak fel izgalmas, fiktív történetekben. 

A legfontosabb, hogy a döntésnél gondoljunk a megajándékozott egyéniségére és ennek mentén válasszuk ki a legmegfelelőbb kötetet.