Az építőipar és a termelő ipar is nagy bajban lenne, ha nem lennének már hazánkban is külföldi munkavállalók. Számuk már százezer fölött van, és azért van rájuk szükség, mert hazánkban nem találni mindenhol elegendő létszámú szakmunkást. Ha nem akarjuk, hogy a gyárak bezárjanak és elköltözzenek, akkor szükség van a szabályozásra, mellyel minél több külföldi vállalhat munkát Magyarországon. A szabályozás könnyítésére sor is került az elmúlt években, munkavállalói engedély nélküli foglalkoztatást tett lehetővé a kormány több országból érkező dolgozók számára, tehát az összeomlást sikerült elkerülni.

Ma már nem csak Ukrajnából és Romániából érkeznek hozzánk vendégmunkások, hanem távolabból is: legnagyobb számban Ázsiából származó emberek tartózkodnak hazánkban. A kínai populáció mellett jelentős még a vietnámi, a koreai és az indiai állampolgárok munkavállalása.

Náluk azonban a jelentős fluktuációval is számolni kell, hiszen nem kötik őket szálak Magyarországhoz, bármikor tovább léphetnek, és máshol kereshetnek jobb lehetőséget.