A 2011-ben végzett népszámlálási adatokból világosan kiderül, hogy Magyarországon a városlakók aránya már akkor majdnem elérte a 70%-ot. Ez a szám a 2022-es népszámlálási adatokban vélhetően növekedést fog mutatni, hiszen a világon mindenhol tendencia az emberek városokba tömörülése. A nagyobb központok kialakítása sok szempontból előnyös, de az urbanizáció mindenképpen szakértelmet és hozzáértést igényel.

A fenntartható urbanizáció fogalma nem új. Dr. Bajnai László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közszervezési és Infotechnológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa, illetve a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója. 

Tekintélyes kutatási múltja a jó településfejlesztés megvalósítására irányul. Könyvei és tanulmánykötetei fókuszában a Teljesítmény, a Menedzsment és a Technológia áll. Ezen tematikus megközelítések elősegítik és tudományos támogatást nyújtanak a helyes településfejlesztés tervezésére és megvalósításra. Mindezek mellett pedig alapot nyújtanak az államtudományi, közszervezési és igazgatásszervezési egyetemi képzések mester- és alapszintű oktatásában.