Mikor egy új munkát elvállalok, mindig tüzetesen átnézem a munkaszerződést, hogy nem érjen semmilyen meglepetés. A kötelező elemek kapcsán ellenőrzöm, hogy az adataim helyesen lettek-e feltüntetve, és hogy a munka kezdő dátuma, a munkakör és a bérezés a korábban megállapodottak szerint került-e bele.

Ezen felül azonban sok egyéb információt kell, hogy tartalmazzon a szerződés, amiket egyeztetni kell: próbaidő ki van-e kötve, béren kívüli juttatások abban az összegben járnak-e, és a távmunka munkaszerződés részeként lett-e rögzítve. Ez esetben ugyanis törvényi lehetőség, hogy béren kívüli juttatásként még adómentes költségtérítést is adjanak, amivel a munkaadó hozzájárul az otthoni munkavégzés miatt felmerült plusz költségekhez (fűtés, internet, világítás, stb.). Itt természetesen arra is ki szoktak térni, hogy ellenőrzik-e távolból a munkavégzést, esetleg a munkához biztosított számítástechnikai eszköz felhasználását.

Ehhez azonban biztonsági követelményeknek kell megfelelnünk, otthon vagy máshonnan végzett munkához biztonságos internet hálózatra van szükség.