Az élet keletkezése a Földön az egyik legnagyobb tudományos rejtély. Ennek megértése nemcsak a biológiai és geológiai tudományok számára fontos, hanem segíthet megérteni, hogy az élet hogyan és miért alakult ki a világegyetemben.

A tudományos közösség jelenlegi konszenzusa szerint az élet körülbelül 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt keletkezett a Földön. A legelfogadottabb elmélet szerint az élet „primordiális leves” nevű környezetben alakult ki, ahol az organikus molekulák összeálltak, és az első egyszerű élőlényeket alkották. Ez a folyamat az önszerveződés és a kémiai evolúció eredményeként jött létre.

Egy másik elmélet szerint az életet elősegíthették az űrből érkező organikus anyagok, például az üstökösök és meteoritok által szállított komplex molekulák. Ezek az anyagok hozzájárulhattak az élet alapvető építőelemeinek a Földön való megjelenéséhez.

A geológiai és paleontológiai bizonyítékok is fontos szerepet játszanak az élet eredetének megértésében. A legrégebbi fosszíliák tanulmányozása segíthet meghatározni, mikor és milyen környezetben alakulhattak ki az első élőlények. Az ősi kőzetek és fosszíliák elemzése segít megérteni a Föld korai környezetét és az élet keletkezésének feltételeit.

A molekuláris biológia és a genetika szintén fontos szerepet játszanak az élet eredetének megértésében. A DNS, az RNA és a fehérjék kutatása segít megérteni az élet alapvető mechanizmusait és azt, hogyan alakulhattak ki az első élőlények.