A legtöbb szülő, ha megteheti sport különórára, edzésre is járatja gyermekét. Emiatt előbb-utóbb óhatatlanul is felmerül, hogy versenyeken vegyen részt a lurkó, ahol próbára teheti tudását és koncentrációs készségét. Ezáltal a gyermek plusz élményekhez jut, legyen az siker vagy éppen kudarc, amiből okulhat.

Azok a gyerekek, aki végül komolyan a sportolói pályára lépnek, viszont már szisztematikus felkészülést igényelnek, nem csak fizikai értelemben, hanem mentálisan is. A sportágbeli felkészülést az edző biztosítja, de nem szabad ezen felül elhanyagolni a lelki tényezőket sem, hiszen ezek igencsak meghatározóak lehetnek a sportbeli sikerekben.

Ilyenkor tud segíteni egy jó sportpszichológus, aki technikákat tanít a sportsikerek elérése érdekében a koncentráció fenntartására, és a szorongás leküzdésére. Ezek lehetővé teszik a gyerekeknek, hogy el tudjanak lazulni, kipihenten és lélekben felkészülve álljanak rajthoz, továbbá ki tudják zárni a zavaró körülményeket, pl. a versenytársakat. Ha pedig kommunikációs problémák akadnak az edzővel vagy sporttársakkal, akkor is támaszkodhat a sportpszichológus tanácsaira.