Az élsportban való részvétel soha nem könnyű. A sportolók számos kihívással és nehézséggel néznek szembe a pályafutásuk során. A folyamatos edzések, a versenyek nyomása és az elvárások kezelése mind olyan tényezők, amelyek megpróbáltathatják a testet és az elmét. Azonban a sportolóknak fontos megérteniük, hogy ezek a nehézségek nem visszafoghatják vissza őket céljaik elérésében. 

A sportolóknak erős belső motivációval kell rendelkezniük, hogy túljussanak a nehéz időszakokon. Az álmok és célok kitűzése segíthet az elszántság fenntartásában. Az inspiráló példák, mint például más sikeres sportolók történetei, segítheti őket abban, hogy ne adják fel, amikor nehézségbe ütköznek. 

A sportpszichológus kiemelkedő szerepet játszhat a kihívások kezelésében. A szakember segíthet a sportolónak a mentális erő fejlesztésében és a stresszkezelésben. A sportpszichológus támogatást nyújthat a teljesítmény optimalizálásában, az önbizalom növelésében és a motiváció fenntartásában is. A rendszeres beszélgetések és a technikák, amelyeket ajánl, segíthetnek a sportolónak megbirkózni a nehézségekkel és javítani a teljesítményét.

A sportolók számára elengedhetetlen a megfelelő támogatás és csapatszellem.  Nagyon fontos a család, barátok és edzők jelenléte, akik segítenek a nehéz időszakokban és ösztönzik a fejlődést.