Évről évre egyre több pár fordul orvoshoz fogantatási problémákkal, amit sokan részben a modern életvitel számlájára írnak. Ennek ellensúlyozására számtalan természetes praktika létezik és amennyiben kizárható az anatómiai és élettani elváltozás, érdemes első körben ezeket kipróbálni.

Mindennek az alapja a testi-lelki harmónia. Kezdetnek ajánlott számba venni minden olyan körülményt, ami folytonos feszültséget, idegességet okoz és szépen lassan kiiktatni ezeket az életünkből. A stressz károsan hat a mirigyek és hormonok termelődésére, ami komolyan akadályozhatja a teherbe esést. Ezután érdemes hozzálátni a test „megtisztításához” is. A dohányzás, az alkohol és a rendszertelen, rossz minőségű táplálkozás ugyanis megdöbbentően sokat nyomhat a latba.

A termékenység fokozása egyéb iránt már a tradicionális, népi gyógyászatban is szerepet kapott. A csalán, barátcserje, citromfű és az ivarszervekre ható ginzeng gyökér és közönséges cickafark hatásait a természettől kapott gyógyító erőnek vélték. A gyógyhatás alapjait pedig azóta a modern vizsgálatok is megerősítették.