A munkaszerződés a munkaadó és a munkavállaló közötti megállapodásokat tartalmazza, mint a munkabér, munkaidő, a szabadság, illetve a munkakör leírását. Amiben írásban megállapodtok a munkaadóddal, ahhoz kell tartanod magad, ezért aláírás előtt gondold át, hogy mi az, amit felelősséggel tudsz vállalni a munkáddal kapcsolatban.

Időtartama szerint létezik határozott és határozatlan idejű munkaszerződés. Utóbbit akkor szokták megkötni, amikor nincs egy előre meghatározott időtartam, amire szeretnének téged felvenni dolgozni. Ilyenkor a munkaviszony csak akkor szűnik meg, ha bármelyik fél írásban jelzi felmondási szándékát. Fontos azonban, hogy a munkaviszony első pár hónapjában azonnali hatállyal felmondható a szerződés, bármelyik fél részéről. Vagyis ez a szerződési forma biztosítja azt a lehetőséget, hogy ha munkába állásod után néhány héttel úgy érzed, másra számítottál, vagy nem azt kapod, amiben megállapodtatok, akkor kötelezettség nélkül fel tudod mondani a szerződést.

Akár határozott, akár határozatlan munkaszerződést kötsz munkáltatóddal, léteznek kötelező tartalmi elemek, amelyeknek szerepelniük kell a szerződésben.