A kólika kifejezést akkor használjuk, ha a jól táplált, egészséges csecsemő látszólag minden ok nélkül sírós, nyűgös, ami érthetően nagyon megviseli a szülőket. A gyakran sírós, nyűgös, hasfájós csecsemővel fontos orvoshoz fordulni, mert a háttérben akár komolyabb betegség is állhat.

A kólika tünetei rendkívül ijesztőek lehetnek a szülők számára, azonban fontos tudni, hogy nem súlyos betegségről van szó. Fontos tudni, hogy ilyenkor a baba sírás közben láthatóan erőlködik: kezeit ökölbe szorítja, lábait felhúzza, szemöldökét összeszorítja, rövid ideig lélegzetét visszatartja. A jelenség főként a születés utáni első három hónap alatt figyelhető meg, amikor a gyermek amúgy is hajlamosabb a puffadásra, emellett pedig a cumizás és szoptatás során még több levegő juthat a bélrendszerbe.

Kerüljük a tipikusan puffasztó hatású ételeket, italokat, mivel az anyatejjel ezek kisbabánk szervezetébe is átjuthatnak. Minden gyermek más, így természetesen ki kell tapasztalnunk, hogy saját gyermekünk szervezete mire és hogyan reagál.