Gyakorlatilag mióta világ a világ, vita tárgya, hogy mennyi is legyen a tanárok fizetése, mennyi az, amit megérdemelnének, amiért a jövő generációit nevelik és tanítják nap mint nap.

A KSH legutóbbi adataiból kiderült, hogy háromszor többet keres egy sportoló, mint egy középiskolai tanár, ami nagyon széles körben nagy felháborodást keltett. ez egyáltalán nem a sportolók ellen irányult, hiszen mind a kommentelők, mind a szakértők egyetértenek abban, hogy megérdemlik ezt a fajta anyagi elismerést, azonban a legtöbben felháborítónak tartják azt az összeget, amit a tanárok kapnak kézhez minden hónapban. Ezen az sem segít, hogy „ott van nekik az egész nyár”, hiszen ez valójában mindössze pár hét, ezen kívül pedig nem is vehetnek ki hivatalosan szabadságot.

Nem véletlen, hogy egyre kevesebb és kevesebb fiatal számára vonzó a pedagógusi pálya. A KSH statisztikáiból egyébként az is kiderült, hogy a bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb, de ebből a kategóriából is külön kiemelkednek a törvényhozók, a miniszterek és az államtitkárok.