Az otthoni munkavégzés napjainkban egyre nagyobb teret kap. A covid járványügyi rendelkezések hatására a cégek tömegesen rendeltek el home-office-t csökkentve a betegség terjedési kockázatát. Ezt természetesen csak azokban a munkakörökben lehet megtenni, ahol valamilyen számítástechnikai eszköz segítségével otthonról is tökéletesen el lehet végezni a feladatokat.

Távmunkának hivatalos meghatározása szerint az minősül, ha a munkavállaló munkaidejének teljes vagy csupán egy részében a cég telephelyétől elkülönült helyen dolgozik. A távmunka mindenki számára előnyös, hiszen költséghatékony, kevesebb stresszel jár és hatékonyabb munkavégzést garantál. A szabályait azonban minden esetben szerződésben is rögzíteniük kell.

A munkáltató ellenőrizheti az alkalmazottját előre megbeszélt módon vagy akár ad hoc jelleggel is. A munkaidő tekintetében meg lehet állapodni fix, sávos vagy teljesen rugalmas beosztásban is. Előírások vonatkoznak a megfelelő körülmények meglétére, melyben biztonságosan és hatékonyan folyhat a munkavégzés.