Ha valaki élsportolói célokat tűz ki maga elé, általában már gyerekkorban elkezdődik a felkészülés, általában 5-6 éves kortól. Ilyenkor azonosítható be már a gyermeknél az érdeklődés és tehetség egy adott sportág iránt, és ekkor van meg a megfelelő figyelem és fegyelmezettség az edzéseken való részvételhez.

A szorgalmas gyakorlás és edzés következtében 10 éves kor körül aztán megkezdődik a versenyzés, ami azonban nem csak fizikai, de mentális felkészülést is igényel. Ebben segíthetjük gyermekünket, illetve az edző is javasolja a sportszakpszichológus felkeresését, aki kimondottan a versenyekre való lelki felkészítést, a szorongás leküzdését, és a koncentráció fenntartását tanítja meg a fiatal versenyzőknek, hogy minél jobb eredményeket érhessenek el.

Akinél pedig még nem tiszta az sem, hogy milyen sportágban tudnak igazán jól teljesíteni, annak is megfelelő támogatást tud nyújtani egy sportszakpszichológus, de akár az aktív sportolói létből való kiszálláshoz is szükséges lehet az ő lelki-mentális segítsége.