Az elmúlt 7 éves fejlesztési időszak kiváló lehetőséget biztosított a városi önkormányzatok számára, hogy sikeresen megvalósítsák a városfejlesztési elképzeléseiket vissza nem térítendő támogatások felhasználásával. Ezekkel a támogatásokkal a településfejlesztés pénzügyi terheit jelentősen csökkenthetik az önkormányzatoknak. Azonban a támogatás és maga a megvalósítás szükséges előzménye a városfejlesztési projekt előkészítése.

A pályázati támogatás megszerzése nem önmagában való cél, hanem a komplex településfejlesztési célok megvalósításának eszköze, melynek hasznossága és alkalmassága a projekt előkészítés minőségétől függ. Ahhoz, hogy a támogatások felhasználása eredményes legyen, nagyon fontos a megfelelő minőségű komplex projekt előkészítés. Ez az akcióterületi terv, a megvalósíthatósági tanulmány és az üzleti terv keretei között lehetséges.

A hosszabb távon is hasznos eredmények elérésére kimondottan kedvező lehetőség kínálkozik a Modern Városok Program valamint a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretei között.