A településfejlesztés olyan társadalmi, gazdasági valamint környezetalakítási tevékenység, amely a település egészére kiterjed, és azt a célt szolgálja, hogy a település lakói számára magasabb életszínvonalat, élhetőbb városi környezetet és korszerűbb települési infrastruktúrát biztosítson.

Ez alapján tehát egy olyan összetett tevékenységről van szó, amely hosszú távon kihat nem csak az adott település, hanem akár tágabb környezete gazdasági, társadalmi és környezeti viszonyaira. A településfejlesztés hosszú távú gondolkodást kíván meg, hiszen a beruházások évekre, évtizedekre meghatározzák az ott élők mindennapi életét, hatással van a település élhetőségére, környezetre gyakorolt hatásaira is, amely a 21. században, az egyre gyorsuló ütemű klímaváltozásra tekintettel nem hagyható figyelmen kívül. A településfejlesztés kiemelt célja tehát az is, hogy fenntartható fejlődést biztosítson. 

A fejlesztési tervek elkészítése a helyi önkormányzat feladata, amelyek általában bevonják a településen élőket, illetve az érintett szakembereket is.