Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy egy jó állásra jelentkeztünk, de nem minden esetben kaptunk választ, vagy éppen nyertük el az áhított pozíciót. Ezt az ismétlődő kudarc élmény hosszabb távon nehéz elviselni, hajlamos az ember önértékelését aláásni, ami nem tesz jót a további álláskeresésnek. Ha szeretnénk megnövelni a pályázatunk sikerének valószínűségét, ennek kiváló eszköze a motivációs levél.

A jó motivációs levél a jelentkezőre egyedileg jellemző, nem sablonos, hanem személyes dolgokat árul el. Az önéletrajzban nem szereplő háttér információkat és ismereteket tartalmaz, melyek indokolják, miért illeszkedik a jelölt az adott céghez és pozícióra, és mit is szeretne elérni a jövőben a megpályázott állással. Az egyéni motivációkat is mutatja tehát, illetve biztosítja az olvasót, hogy a jelölt alaposan utánanézett hova is jelentkezik, és valóban ott tervezi el karrierjét.

Számos minta sablon rendelkezésre áll az interneten, melyek jó alapot jelentenek, azonban azokat kell egyénivé tenni a tartalommal háttérkutatás és egyéni karriertervek alapján.